Showing posts with label british artist. Show all posts
Showing posts with label british artist. Show all posts

Monday, 5 June 2017

Here I am! A returning time traveller.  Sorry to have abandoned updates over the past 18 months but moved to a temporary project blog for 'WISP Warriors' (Wandsworth Interim School Project) and then updated my website www.sam-haynes.co.uk and then slightly withdrew from social media/online updates.  Now looking to use my blog slightly more creatively, as a sketchbook of sculptural ideas with the odd tasty pic of places, people and projects.




















NEW HOPE   NEW BEGINNINGS was originally going to be an Easter community engagement project, creating multiple soft personalised rings as a symbol of unity and shared endeavour, focusing on what 'hope' means to us as a community and as individuals (to counter the negativity and division fostered by events in 2016).

Once I started playing with materials, and reflecting on past practice, I realised that really I wanted to just make art of my own for a change and step back from engagement.  Claim a space for creative analysis and play (without any brief or funding criteria!). 


I have been developing proposals for a new body of work that will bring together key elements that I've used throughout my work (rather like devising a recipe), combining materials (hard/soft, transparent/perforated, textured/marked) in a process of layering using geometric forms. I aim to document the process photographically and hopefully work towards creating some relief panels, developing a new language that I can take into every aspect of my working practice, from public art to corporate commissions. 


So here we start ... 







Thursday, 6 June 2013

GARDEN OPTICS AT BATTERSEA POWER STATION, CHELSEA FRINGE 2013


Exhibiting 'Garden Optics' at the Chelsea Fringe in the 'pop up' park at Battersea Power Station has been a wonderful opportunity to engage the public within this amazing venue.  People of all ages have been drawn to the large lenses, moving in, out and around the tripods to experience their vision bending effect on the surrounding landscape.  






In stark contrast to their original siting, magnifying the rich ground foliage of Hannah Peschar's beautiful Sculpture Garden, they come together to form an interesting new relationship to the iconic towers and evocative, decaying riverside cranes.  While the organic richness of the plant life that they focus upon, remains key to their purpose and character, this temporary post industrial setting has proven their versatility within a more architectural environment.







I am now designing an optic with multiple lenses, considering the different ways in which the public can interact with the optical elements as they create new and engaging perspectives of the surrounding landscape.

Wednesday, 2 May 2012





GARDEN OPTICS
HANNAH PESCHAR SCULPTURE GARDEN

A couple of months ago I was fortunate enough to be invited to design a garden sculpture for the very beautiful Hannah Peschar Sculpture Garden in Ockley, Surrey. As one of the first sculpture parks in the UK, this subtle, broad leafed garden by award winning landscape designer Anthony Paul, has long been respected for showcasing both emerging and established British and European talent. I was therefore keen to embrace this exciting opportunity, developing designs for a series of large optics to be sited in the wild garden.


Inspired by one of my previous works, 'Hot Spots' sited in a park in Richmond,  Hannah was keen for me to focus on the lush ground foliage of the wild garden. Having eventually found a company that could supply me with large plano convex lenses (flat on one side), I researched the physics of placing optics outside, to minimize the potential of creating any more, (this time unwanted) hotspots.



The completed works each stand just over one meter tall, combining the dull finish of bead blasted stainless steel with the dynamic magnification and reflections of the glass. 


From the outset, I wanted to create something that rested delicately within the landscape, contrasting the richly organic surroundings with a sharp, angular architectural design. 

As with my previous work, these sculptures continue to explore the themes of energy and interaction, engaging  the audience playfully as they journey through the woods.

'These Garden Optics seem almost to be part of a scientific research project, poised within futuristic tripods, surprising onlookers with their ever changing, larger than life perspective.'


I am now developing a series of designs for garden optics using single and multiple lenses with a variety of alternative steel finishes.  



The Hannah Peschar Sculpture Garden is open from May through to October.


All work is for sale.









Monday, 6 February 2012

'FILTER' SERIES 

These proposals are the first in a series of large and small scale work, exploring the themes of energy and interaction.  Using a very architectural language, I'm always keen to find opportunities to collaborate. 


Proposed to be 2 metres square, this stainless steel structure suggests and invites interaction.  Need a bit of magic to get the powder coated rings through the holes.


Like how the rings link together as the perspective changes.


Who is this man with no face anyway? One day will no doubt get the opportunity to use corten steel. The stainless steel rods here pierce the structure through polished tubes.  The flat discs at the end of each rod are also polished to reflect the surrounding landscape.


'ATTACK is the best form of DEFENSE'












TEDDINGTON HOSPITAL WINDOW GRAPHIC PROPOSAL

Having created a window graphic for Teddington health Centre in 2010 I was approached to design another graphic for one of the elderly patient wards in the main hospital building.   I chose to combine a bold, playful abstract drawing with a selection of intricate, handcrafted antique samplers, used for their homely associations and connection to the past.  The playful, rich detail of the design aimed to contrast the plain and sterile environment of the ward. 

While I had to work within quite a tight brief for the previous health centre graphic I took the risk of proposing a more abstract design for this commission. In the end they chose to select a more representational proposal.